Útmutató kis és közepvállalatok számára megfelelő címkenyomtató kiválasztásához

Nézzünk szembe a tényekkel – a megfelelő címkenyomtató kiválasztása nem olyan egyszerű, mint besétálni egy irodaszerboltba, és levenni valamit a polcról. A sok nyomtatótípus, márka és funkció miatt könnyen túlcsordul az információ és a végén olyasmit kaphat, ami nem igazán felel meg üzleti igényeinek.

Ez az útmutató segít eligazodni a címkenyomtató dzsungelében néhány egyszerű ajánlással, ami segítségével a töredékére szűkítheti, hogy melyik a legalkalmasabb címkenyomtató. Ha a működésére jellemző néhány kulcsfontosságú tényezőre összpontosít, elkerülheti a zűrzavart, és nullára csökkentheti a nagy melléfogás lehetőségét.

A sebesség (és a volumen) igénye

A nyomtatók vásárlásakor az egyik legfontosabb szempont a tényleges címkézési mennyiség. Ha naponta több ezer címkét pörget ki, akkor szüksége lesz egy ipari erősségű nyomtatóra, amely úgy épül fel, hogy fennakadás nélkül kezelje ezeket a hatalmas mennyiségeket.

De tegyük fel, hogy hasonlóan sok kis és közepes céghez, inkább a mennyiségek alacsonyabb kategóriájában vannak – talán néhány száz címke naponta maximum. Ebben az esetben valószínűleg megúszható a vásáslás egy könnyebb asztali modell segítségével.

A kulcs itt az, hogy reális legyen a számokkal kapcsolatban az elejétől kezdve. A túlbecslés azt jelenti, hogy több vagy nagyobb (és drágább) nyomtatót vásárol, mint amennyire valóban szüksége van. Ha alábecsüljük akkor állandó szűk keresztmetszetekkel, meghibásodásokkal, túlterhelésekkel kell szembenéznie. Szánjon időt arra, hogy megbízható adatokat gyűjtsön a valós csúcsmennyiségekről!

Hol nyomtat, mit kell a nyomtatónak bírnia?

A következő lépés annak meghatározása, hogy a nyomtató milyen környezetben fog működni. Mert egy zord, masszív gyártópadló, szélsőséges hőmérsékletekkel, porral, vegyszerekkel és esetlegesen ütéseket is ki kell bírnia az jelentősen eltérő követelményeket támaszt, mint egy tiszta, klimatizált irodai környezet.

Mire kell a címke, azaz mit kell a nyomtatott címkének bírnia?

Ha címkéinek sok mindent túl kell élniük, például évekig olvashatónak kell lenniük, nem veszíthetik el az olvashatóságot akkor sem ha víz éri őket, pláne ha ki kell kitartaniuk a szabadban, akkor érdemes befektetnie egy gyanta alapú festékszalagot is használó thermal transzfer nyomtatóba. Ez a kombináció rendkívül tartós címkéket hoz létre azáltal, hogy lényegében közvetlenül magára a címkefelületre „viszi át” a tintát, ami ráadásul lehet a fent említett gyanta (Rasin), ami a legtartósabb ebben a műfajban.

De ha csak alapvető szállításhoz vagy irodai címkékhez használja a nyomtatót, amelyet rövid távú beltéri használatra szántak, akkor valószínűleg a közvetlen hőnyomtatás a megfelelő út. Ezek a nyomtatók nem igényelnek tintaszalagot, csak egy speciális, hőre elszíneződő papír alapú alapanyagot (thermo papír), ami sokkal gazdaságosabbá teszi őket.

Hőátadás vs. közvetlen hőátadás

Thermal Transfer (TTR nyomtatás, termál transzfer nyomtatás)

A szalagokról a festék melegítés hatására átkerül a hordozóra, ami lehet öntapadós címke, etikett, matrica vagy karszalag (tyyvek) vagy hasonló.

Direct Thermal (direkt hőátadás, direkt termál)

A nyomtatást végző termál fej közvetlenül érintkezik a címkével és azt a megadott pontokon melegítve jön létre a szöveg vagy ábra. A nyomtatás során használt papír hőérzékeny, így semmilyen további kellékanyag (festékszalag, tintapatron) nem kell a folyamathoz.

 Thermal Transfer (TTR nyomtatás)Direct Thermal (direkt hőátadás, direkt termál)
Hagyan működik  Szalagot használ, tintát továbbít a nyomtatott felületre (ami lehet wax/wax-rasin/rasin, azaz visz alapú, vagy viasz-gyanta alapú vagy gyanta alapúHővel aktiválja és elszínezi a speciális thermo papírt, nem szükséges festékszalag
Címke tartósságaRendkívül tartós     Mérsékelt tartósság, gyakran alacsony tartósság  
Az előállított címke élettartama általábanHosszútávú használatraRövid távú használatra
KöltségekMagasabb induló költségek  Alacsonyabb induló költségek  
LegalkalmasabbAz általa készített címke bírjon zord környezet, kültéri felhasználás, címke hosszú távú használata szükséges, tartósság iránti igény eseténLeginkább a beltéren és rövid távra felhasznált címkék nyomtatására

A legfontosabb dolog, hogy a Thermal Transfer prémium teljesítményt jelent a kinyomtatott címke szempontjából, míg a közvetlen hőátadás a megfizethetőséget részesíti előnyben a hosszú élettartammal szemben. De mindkettőnek megvan a maga helye az Ön konkrét címkézési követelményeitől függően.

Tehát, ha olyan címketartósságra van szükséged, amely túléli a metaforikus apokalipszist, a Thermal Transfer az új legjobb barátod. De ha csak pár napra kell a címkének kitartania, akkor a Direct Thermal az egyszerű és költséghatékony megközelítése lehet a megoldás!

A finomabb tényezők

Miután leszögezte ezeket az alapvető térfogati és tartóssági igényeket, néhány további fontos szempontot is mérlegelnie kell az egyes nyomtatómodellek értékelésének megkezdésekor:

1.     Márka hírneve és támogatása

Érdemes befektetni egy olyan márkájú nyomtatóba, amely megbízhatóságáról, hosszú élettartamáról és minőségi támogatásáról ismert, és fontos a szervízpartner megléte is. Vannak a magas minőséggel és élettartammal versenyző játékosok, mint például a Toshiba, a Novexx vagy a SATO, és vannak a jó minőségű, de egyben jó ár-érték aránnyal rendelkező nagy játékosok, mint a Bixolon, vagy a Zebra.

2.     Szoftver integráció

Modern digitális világunkban az új nyomtatónak zökkenőmentesen kell szinkronizálódnia a meglévő címkézési programokkal, raktárkezelő rendszerekkel és egyéb szoftverekkel.

Bármilyen nehézkes inkompatibilitás vagy integrációs fejfájás csak termelékenységgyilkos szűk keresztmetszetekhez vezet az úton. Győződjön meg arról, hogy az egyes nyomtatómodellek szoftveres képességeit az aktuális beállításhoz igazítja.

3.     Niche követelmények

Végül vegye számba az esetleges egyedi címkézési igényeket, például a vonalkód-szimbólumokat, az RFID-kódolási képességeket, a hangvezérelt működést és hasonlókat.

Minél több out-of-the-box funkciót talál az igényeihez igazítva, annál simábban fog futni az egész munkafolyamat az első naptól kezdve.

Mi a következő lépés?

Ha további tanácsra volna szüksége olyanoktól, akik már több, mint 25 éve ezekkel a problémákkal és azok megoldásaival foglalkoznak és kiváló szerviz csapatuk is van, akkor bártan jelentkezzen be hozzánk egy konzultációra, hogy kiválaszthassuk a leginkább megfelelő nyomtatót.