Címke, címkenyomtató és festékszalag tudástár

DPI (dot per inch)

A nyomtató felbontását jelzi. A magasabb DPI-értékek finomabb, részletesebb nyomtatási minőséget jelentenek. Ez elengedhetetlen a tiszta, olvasható szöveg és bonyolult grafikák címkékre történő nyomtatásához.

Hőátadás (thermal transfer, termál transzfer, TTR)

Olyan nyomtatási módszer, amely hőt használ a tinta szalagról a címkeanyagra történő átvitelére. Arról ismert, hogy tartós, tartós nyomatokat készít, amelyek ellenállnak a hőnek, nedvességnek és vegyszereknek.

Direkt termál (DT), azaz közvetlen hőátadás

Egy másik hőnyomtatási módszer, olyan, amely nem igényel tintát, festéket vagy festékszalagot. Hőérzékeny címkeanyagot használ (thermo címke), amely hő hatására megfeketedik. Bár költséghatékonyak és kényelmesek, ezek a címkék kevésbé tartósak és hajlamosak a fakulásra, különösen hő vagy napfény hatására.

Stancolt címkék

Olyan címkék, amelyeket szerszám segítségével előre meghatározott formákra és méretekre vágnak. Ezek ideálisak a termékcímkék egységességéhez. A címkenyomtatókba meghatározott szélességű és hosszúságú tekercses címke kerülhet.

Folyamatos címkék

Bármilyen méretre vágható címke tekercs, amely rugalmasságot biztosít az egyedi méretű címkékhez.

Hordozóanyag eltávolító, szilikon lehúzó

Egyes címkenyomtatók opcionális funkciója, amely nyomtatáskor automatikusan lehúzza a címke hátlapján levő hordozóanyagot (szilikont), felgyorsítva a címkézési folyamatot.

Vágó

Olyan funkció, amely automatikusan a kívánt hosszúságúra vágja a címkéket, ami különösen hasznos folyamatos címketekercsek esetén.

Festékszalag

A hőtranszferes nyomtatásban szalagok szükségesek a tinta címkére történő átviteléhez. Különböző típusokban kaphatók (viasz, gyanta vagy viaszgyanta keverék), hogy megfeleljenek a különböző tartóssági követelményeknek.

Sebesség

Arra utal, hogy a címkenyomtató milyen gyorsan képes címkéket előállítani. Fontos azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek gyorsan kell nagy mennyiségű címkét létrehozniuk.

Címke szélessége

A címke maximális szélességére utal, amelyet a nyomtató képes kezelni. Ez határozza meg a nyomtatható címkék méretét, és hatással van azokra az alkalmazásokra, amelyekhez a nyomtató használható.

Csatlakozás

Leírja, hogyan csatlakozik a nyomtató a számítógéphez vagy a hálózathoz. A gyakori lehetőségek közé tartozik az USB, az Ethernet és a Wi-Fi. Egyes nyomtatók támogatják a Bluetooth-t is, amely lehetővé teszi a mobil nyomtatást okostelefonokról vagy táblagépekről.

Illesztőprogram-kompatibilitás

Biztosítja, hogy a nyomtató különböző operációs rendszerekkel (például Windows) működjön, ami elengedhetetlen a meglévő informatikai környezetekbe való zökkenőmentes integrációhoz.

Vonalkód képesség

Vonalkódok nyomtatásához elengedhetetlen. Az ezzel a képességgel rendelkező nyomtatók támogathatják a készletgazdálkodáshoz, értékesítéshez és egyéb logisztikai műveletekhez szükséges különféle vonalkód-szabványokat.

Nyomtatófej típusa

A nyomtatófej kritikus alkatrész, amely meghatározza a nyomtató nyomtatási minőségét és tartósságát. A gyakori típusok közé tartoznak a lapos fejű (flat) és a szélközeli (near-edge) nyomtatófejek. A lapos fejek sokoldalúak és anyagok és szalagok széles választékával kompatibilisek, míg a szélközeli nyomtatófejeket nagy sebességű nyomtatásra tervezték, és vékonyabb, hőérzékenyebb anyagokkal működnek a legjobban.

Optimális napi ciklus

Ez arra utal, hogy a nyomtató hány címkét képes megbízhatóan előállítani egy nap alatt anélkül, hogy veszélyeztetné az eszköz élettartamát. Az optimális napi ciklus megértése segít a vállalkozásoknak a nyomtató kapacitásához igazítani a mennyiséget, biztosítva a hatékonyságot és megelőzve a kopást.

Maximális nyomtatási hossz

A leghosszabb címkét jelzi, amelyet a nyomtató egyetlen futtatással képes előállítani. Ez a funkció olyan alkalmazások esetében fontos, amelyek szokatlanul hosszú címkéket, például szalagcímeket vagy feliratokat igényelnek.

Zebra kompatibilitás

Azt jelzi, hogy a nyomtató használhatja-e a Zebra Technologies címkeformátumait vagy szalagjait, ami döntő fontosságú, ha olyan rendszerekről tér át vagy integrálódik, amelyek túlnyomórészt Zebra termékeket használnak. A kompatibilitás egyszerűsítheti a műveleteket és csökkentheti a különböző típusú kellékek tárolásával kapcsolatos költségeket.

Windows kompatibilitás

Biztosítja, hogy a nyomtató zökkenőmentesen kapcsolódjon a Windows operációs rendszert futtató számítógépekhez. Ez döntő fontosságú a legtöbb üzleti környezetben, ahol a Windows az irodai és ipari alkalmazásokhoz használt domináns operációs rendszer.

Legnagyobb külső átmérő

A címkék legnagyobb tekercsátmérőjére utal, amelyet a nyomtató képes befogadni. A nagyobb maximális külső átmérő hosszabb folyamatos működést tesz lehetővé a címketekercs cseréje nélkül, ami előnyös a nagy mennyiségű nyomtatási feladatoknál.

Automatikus kalibrálás

Olyan funkció, ahol a nyomtató automatikusan alkalmazkodik a különböző típusú címkehordozók kezeléséhez, növelve a nyomtatási pontosságot és csökkentve a helytelen beállítás vagy helytelen címkebeállítások miatti hulladékot.

Etikett címke

Az etiquette francia eredetű szó, eredeti jelentése felirat, címke, cédula. A nyomdászatban az etiquette-et árukra, üvegekre ragasztották. Célja kettős volt: egyrészt esztétikai célokat szolgált, másrészt ezzel jelölték a minőséget és az áruszállító céget. Kezdetben az etiquette-ekre tintával írták rá az információkat. Ez azonban nem állt ellen a külső hatásoknak (például a savaknak, a bázisoknak, az olajnak, a víznek), így a cédulát enyvvel (más esetben paraffinnal), majd színtelen gyanta-mázzal vonták be.

Tekercses etikett címke

Amikor etikett címkét emlegetünk akkor, a szabványos ragasztós matrica-médiáról beszélünk. Minden címkének van valamilyen ragasztója, és közvetlenül az eszközre, termékekre vagy felületre kell alkalmazni. A tekercses etikett címkék messze a legelterjedtebb vonalkódmédiák a tervezés és a nyomtatás egyszerűsége, valamint az eszközhöz való könnyű illesztés miatt. A tekercses etikett címkék széles mérettartományban és ragasztóanyag-típusokban léteznek, hogy szinte bármilyen környezetbe illeszkedjenek. A vonalkódokat a kiskereskedelmi termékektől, a raktárakon át akár a kórházi betegekig nyomon követik. Az alkalmazás megfelelő médiájának kiválasztása nehéz feladat lehet az alapanyag, a ragasztó és a méret opciók miatt. Bár egy papírcímke tökéletesen működik egy szabványos termékcímkénél, rosszul működik olyan alkalmazásban, ahol megpróbál címkézni egy olyan eszközt, mint például egy jármű. Egy ilyen felhasználásra a rugalmasabb műanyag címke jobban teljesítene. Ezenkívül habár néha a tekercses címkék nem a legmegfelelőbb választás az adott feladat megoldásához, például a csuklópántos betegek nyomon követése esetén.

aranyozás

meleg présnyomás, fémfólia közbeiktatásával

betűtípus

egy azon elv szerint készített, azonos stílusjegyeket mutató betűkészletek összessége

bígelés

törésre hajlamos kartonok dombornyomása a hajtás vonalában

cmyk

szines képek négy nyomdai alapszínre történő felbontása (cyan, magenta, yellow, kontraszt)

cséve

préselt papírból készült, belül üreges vékony hüvely, melyre a címkét feltekercselik.

denzitás

fényképészeti filmek és nyomdai termékek fedettségének mértékét jelző szám

didot-pont

1 pt=0,376 mm; 12 pt=4,56 mm

digitális proof

adathordozóról digitális eljárással készített színhelyes ellenőrző levonat

direkt szín

színminta vagy Pantone szám alapján meghatározott szín.

diviz

rövid elválasztó vonal (-)

dombornyomás

célja a betűk, rajzelemek kidomborítása a papír síkjából.

ellenőrző csík

nyomtatás minőségének és a nyomóforma készítés ellenőrzésére való

emulzió

fényérzékeny réteg

envelop

védőborító

Flexonyomtatás

Magasnyomtatási eljárás, főként tekercselt csomagolóanyagok, címkék készítésére alkalmazzák. Jellegzetessége, hogy nyomóformaként flexibilis anyagokat, gumit vagy műanyagot használnak, és az alkalmazott festék párolgásos száradású, gyorsan száradó kis viszkozitású speciális festék, amellyel a papíron kívül alumínium-, celofán-, PVC- vagy egyéb műanyag felület is jól nyomtatható.

fóliázás

vékony műanyag fóliával bevonás. Meggátolja a festék lehúzódását, ellenállóvá teszi a felületet

font

betűtípus

formalakkozás

felület bevonás minta alapján, csak bizonyos helyeken

gradáció

képek árnyalat-terjedelmének kifejezése

grammsúly (négyzetmétertömeg)

papír vastagságát az egy négyzetméterre eső grammsúllyal jellemzik

gyártás-előkészítés

a készülő termék műszaki és szervezési utasításainak kidolgozása

hotmelt ragasztó

oldószer nélküli, hőre lágyuló ragasztó, általánosan használt ragasztókötött könyveknél

inch

1″ = 2,54 cm. Ez az úgynevezett nemzetközi hüvelyk (vagy col), amelyet 1958-ban határoztak meg.

jpg

digitális kép formátum, ami veszteséges tömörítési eljárást használ a kisebb méret érdekében

karton

180 g/m2 feletti papírtermék

képfelbontás

a nyomandó kép részletgazdagságának mértéke. Digitális feldolgozásnál pixel/inch (dpi) (nyomdai minőség 254 dpi-től)

kontraszt

két folt denzitáskülönbsége

lakkozás

nyomat védelme a külső behatásokkal szemben

lénia

vonalként megjelenő nyomóelem

leporello

párhuzamosok mentén többször összehajtogatott nyomdatermék

mutáció

részleges szövegcsere

műnyomó papír

mindkét oldalán simított papír, lehet matt és fényes

négyszínnyomás

négy nyomdai alapszínnel való nyomtatás (cmyk)

ofszetállású film

a szöveg a rétegoldal felől olvashatatlan

ofszet nyomtatás

olyan síknyomtatás, ahol a festék a nyomólemez víztaszító részein megtapadva alkotja a nyomóelemeket

pantone skála

direkt színek gyűjteménye

pdf formátum

tördelt anyagok kis felbontásban megrendelőhöz történő juttatására használható

perforálás

papír előírt helyén szaggatott késsel való átütése letéphetőség elősegítésére

pixel

a képnek a legkisebb eleme

rácsbontás

az eredeti kép valódi árnyalatait alakítják át kicsi pontokból álló autotípiai árnyalatokká

rácssűrűség

a képet alkotó pontok távolsága

raszter

rács

rgb

monitor alapszínek, red-vörös, green-zöld, blue-kék

riccelés

öntapadó címke olyan körülvágása, amely a hordozót nem metszi át

rotációs nyomás

tekercspapírra történő nyomtatás

stancolás

egyedileg készített késformával a nyomatot, címkét kívánt alakúra vágják

szálirány

a papír nyúlási és hajtási tulajdonságait befolyásolja, lehet hossz és kereszt irányú

szitanyomás

a festék a szita szabadon hagyott résein át jut a nyomandó anyagra

tipográfia

nyomtatványok szöveg és képanyagának elrendezése, ennek megtervezése

vágójel

vágott méreten kívül elhelyezett jelek, melyek a kötészet számára jelzik a vágások helyét

vakdombor

olyan dombornyomás, amelyet nem nyomnak meg festékkel, csak kiemelkedik a papír síkjából

TTR festékszalagok

Az etikett címkék, csomagolások nyomtatásához szükség van TTR (thermo transzfer vagy termál transzfer) festékszalag használatára. Ezeket a festékszalagokat a felhasználók különböző néven ismerik, pl. ribbon, inkribbon, thermo-transzfer fólia, termál transzfer festékszalag. A TTR szalagok (termál transzfer festékszalagok) olyan festékszalagok, amelyeket termál transzfer (hőátadó) nyomtatókban való használatra terveztek. A termál transzfer nyomtatás olyan nyomtatási módszer, amellyel a festékszalagra átadott hő segítségével valósítanak meg, hogy onnan kerüljön a festék az alapanyagra. A hagyományos papír-, műanyag- vagy textilcímkéket TTR szalagokkal nyomtatják. Számos minőségben készülnek, amelyek elsősorban egy adott felhasználástól és követelményeitől függően különböznek.

viasz alapú festékszalagok (Wax)

A viasz alapú szalagok (Wax) különösen alkalmasak matt és félig fényes felületű papírcímkék nyomtatására. A TTR szalagok ezen osztályában átlagos vagy közepes kopás- és kopásállóság érhető el, amely közvetlenül arányos a felhasznált anyaggal. A viasz alapú TTR szalagok nem alkalmasak nagy igénybevételt követelő felhasználáshoz.

Gyanta alapú festékszalagok (Resin)

Gyanta alapú szalagokat (Resin) használnak igényes, jelentősebb igénybevétel jelentő alkalmazásokhoz, különösen műanyag címke alapanyagokhoz, mint például PE, PP, PET (fényes és matt). Ezek érik el a legmagasabb kopás- és kopásállóságot a viasz és viasz/gyanta TTR festékszalag kategóriákhoz képest.

Viasz-gyanta festékszalagok (Wax-Resin)

Viasz-gyanta szalagokat (Wax-Resin) használnak félig fényes és fényes felületű papír és műanyag címkék nyomtatására. Nagyobb kopási és kopási stabilitást érnek el az alapvető viasz alapú minőséghez képest.

Festékszalag szélesség és hosszúság

A szalagtekercs méreteire utal, meghatározva a kompatibilitást a különböző nyomtató méretekkel. A szalag hosszúsága befolyásolja a cserélési gyakoriságot, így az egy fontos hatékonysági tényező is lehet.

Festékszalag felhasználás módja (iparág)

Az a konkrét felhasználási eset, amelyre a szalagot tervezték, például logisztikai csomagolás, ruházati címkék, kültéri használat címkézése, elektronikai címkék, veszélyes anyagok közelében történő (például oldószer) nyomtatás, élelmiszeripari csomagolás, mely mindegyike másféle szalagot igényelhet.

Anyagkompatibilitás

A festékszalag által hatékonyan nyomtatható anyagtípusok, például papír, poliészter, polipropilén, textil vagy vinil (vinyl).

Flat Head nyomtatók

Ezek a nyomtatók sík felületen viszik át a hőt, így különféle felhasználásra alkalmasak és általában viasz (Wax) és viasz-gyanta (Wax-Resin) szalagokkal működnek a legjobban.

Near Edge nyomtatók

Lebegő nyomtatófejet használnak, amely hőt fejt ki a szalag közeli szélén, lehetővé téve a nagy sebességű nyomtatást, és inkább kompatibilisek a viasz-gyanta (Wax-Resin) és gyanta (Resin) szalagokkal.

Near Edge

Hőtranszferes (termál transzfer) nyomtatási technológia, ahol a nyomtatófej ferdén van elhelyezve, a film és a nyomtatott alapanyag közötti érintkezés gyors. Az ilyen nyomtatókhoz használt fóliák ezért speciális hűtési tulajdonságokat igényelnek. Hasonló a Corner Edge technológiához.

Corner Edge

Hőtranszfer nyomtatási technológia, ahol a nyomtatófej ferdén van elhelyezve, a film és a nyomtatott hordozó közötti érintkezés gyors. A sarokszélű nyomtatókhoz használt fóliák ezért speciális hűtési tulajdonságokat igényelnek. Hasonló a Near Edge technológiához.

Picket kód

A vonalkód vonalai merőlegesek a nyomtatófejre. 0°-os vonalkódnak is nevezik.

Ladder kód

A vonalkód sávjai párhuzamosak a nyomtatófejjel. Más néven 90°-os vonalkód. Ezeket a vonalkódokat nehezebb kinyomtatni, mint a 0°-os vonalkódokat, de előnyük, hogy olvashatók maradnak, ha a nyomtatófej egy pontja megsérül.

Belső festék (In vagy Inside)

A TTR szalag festékbevonat helyét (külső vagy belső) a nyomtató típusa határozza meg. A belső bevonatú szalag CSI (Coating Side Inside) néven is ismert.

Külső festék (Out vagy Outside)

A TTR szalag festékbevonat helyét (külső vagy belső) a nyomtató típusa határozza meg. A külső bevonatú szalag CSO (Coating Side Outside) néven is ismert.

Súrlódási együttható

Ez a film és a Thermal Transfer nyomtató nyomtatófeje közötti súrlódás mérése. A fólia hátoldalára felvitt bevonat jobb súrlódási együtthatót tesz lehetővé.

Film vagy PET vagy poliészter (festékszalagnál)

Az a hordozó, amelyre a tintát bevonták. Poliészterből (PET) áll, általában 4,5 μm. Kibővített értelemben Thermal Transfer szalagot is jelenthet.

Core (cséve) – festékszalagnál

Az az alkatrész, amelyre a hőátadó fóliát feltekercselik, majd a nyomtató tengelyére helyezik, hogy irányítsa a szalag forgását.

Hátlap bevonat – festékszalag

Bevont réteg a hőátadó film hátoldalán, amely segíti a film csúszását a nyomtatófej alatt (ezáltal növelve annak tartósságát), és elősegíti az energia vezetőképességét az átadandó tinta felé. Védi a fűtés poliészter alapú közegét is.

90°-os vonalkód

A vonalkód sávjai párhuzamosak a nyomtatófejjel. Lásd még Ladder kód. Ezeket a vonalkódokat nehezebb kinyomtatni, mint a 0°-os vonalkódokat, de előnyük, hogy olvashatók maradnak, ha a nyomtatófej egy pontja megsérül.

0° vonalkód

A vonalkód vonalai merőlegesek a nyomtatófejre. Picket kódnak is nevezik.