A megfelelő címke kiválasztása hűtési lánc logisztikához

A megfelelő címke kiválasztása hűtési lánc logisztikához

Akár hűtött egyészségügyi szállítmányokért, akár sok tonnányi fagyasztott élelmiszerért vagy felelős, a sok kritikus szempontból az egyik – a hidegnek ellenálló címkék. A hagyományos öntapadós címkéket nem a hűtési lánc logisztika jeges körülményeire tervezték. Amint lehűl a hőmérséklet, ezek a hétköznapi etikettek, címkék le tudnak válni, ami rendkívül költséges, hiszen azonosíthatatlanná válhat az áru.

Ezért a megfelelő hűtési címkék kiválasztása kulcsfontosságú döntés minden hőmérséklet-kritikus termék esetében.

De nem kell aggódnunk – a címke szakértők által kifejlesztett speciális hűtési címkék működnek a hideg környezetben is. Vizsgáljuk meg a tökéletes hűtési lánc címkék kiválasztásához szükséges specifikációkat.

Mi is az a hűtési lánc (cold chain)?

Nevezik magyarul hűtőláncnak is, de a lényeg, hogy az nem más, mint a hűtést igénylő áruk továbbítása az előállítási helytől a felhasználás helyéig oly módon, hogy az áru folyamatosan az általa igényelt hőmérsékletű környezetben kerül tárolásra, mind a szállítás mind a raktározás alatt.

Mik a nehézségek?

Páralecsapódás: A hőmérsékleti ingadozások a hideg és meleg között páralecsapódást okoznak, amely tönkre tehet egy átlagos címkét, mivel a hideg miatt a ragasztás leválhat, vagy ronthatja a tapadást.

Szobahőmérsékletű címkézés: Sok hűtési lánc terméket a hűtés előtt kell címkézni, így az anyagoknak a hőmérséklet csökkenése közben is tapadnia és olvashatónak kell maradnia.

Hideg sokk sebezhetőség: Az elemek gyors átvitele extrém hőmérséklet-különbségek között hideg sokkot okozhat, amely anyaghibákat eredményezhet, ha nem megfelelően tervezik meg.

Hőmérsékletingadozások: A hűtési lánc címkéknek képeseknek kell lenniük a szállítási ciklusokon belüli elkerülhetetlen hőmérsékletingadozások elviselésére anélkül, hogy az adhézió, az anyag vagy a nyomtatási minőség romlana.

Hűtött, fagyasztott és kriogén – a hideg is sokféleképpen lehet hideg

Nem minden hideg termék egyenlő, amikor a tárolás és szállítás hőmérsékleteiről van szó. Három fő kategória van:

Hűtött termékek

Ez a kategória olyan tételeket tartalmaz, amelyeket hűvösen kell tartani, de fagyásmentes hőmérsékleten – tipikusan 0°C és 8°C között. A példák közé tartoznak a friss zöldségek, virágok, inzulin és néhány vakcina.

Fagyasztott termékek

Ez a kategória olyan tételeket tartalmaz, amelyeket fagyasztva kell, tipikusan -18°C környékén.

Kriogén termékek

Ezek azok a termékek, amelyek mélyfagyasztást igényelnek ultraalacsony hőmérsékleteken, általában -60°C alatt. Ide tartoznak például bizonyos biológiai termékek és gyógyszerek, valamint tudományos kutatásra szánt minták.

A hőmérsékleti különbségek jelentősek, és így a különböző kategóriák címkézési követelményei is. Ami egy hűtött tételnél működik, az katasztrofálisan elbukhat, amikor kriogén szállítmányról van szó.

Hőmérsékleti Tartomány Hűtött (0°C-tól 5°C-ig) Fagyott (-15°C-tól -5°C) Kriogén Fagyasztás (< -80°C)

Páratartalom-veszély Magas páraveszély Fagy felhalmozódás lehetséges Alacsony

Tipikus Alkalmazás Gyümölcsök, virágok Fagyasztott ételek, fagylalt Biológiai minták, orvosi minták

Lehetséges Hibák Címke leválás, tinta elkenődés Ragasztó hibák a hideg miatt, repedés Törékeny címkék, ragasztó lebomlás

Elérhető Anyag Példák Műanyag címkék, laminált papír Poliészter, polietilén címkék Kriogén címkék, vinil címkék

Hűtési címkék követelményei

● Minden hőmérsékletre alkalmazható ragasztó: Az első követelmény a hűtési lánc-címkéknél egy olyan ragasztó, amely nem merevedik meg és nem adja fel alacsony hőmérsékleten. A szokásos ragasztók nem felelnek meg a fagypont alatti hőmérsékleteken, így speciális hűtéstűrő ragasztókra van szükség.

● Ellenállás a páralecsapódásnak : Amint a hűtött termékek a hőmérsékleti szélsőségek között cikáznak, a páralecsapódás elkerülhetetlen. A hűtési lánc címkének speciális nedvességálló előlapra és ragasztóra van szüksége a leválás vagy tapadás romlás megakadályozására.

● Nyomtatási réteg: a címke külső rétege, amire nyomtatnak. A hűtési láncokhoz ultratartós nyomtatási rétegre és tintára van szükség, amelyek soha nem repednek, nem romlanak, amikor