A direkt termál nyomtatható címkék kényelme

Az egyszerű nyomtatási megoldás

A címkézés világában van egy technológia, amely rendkívül egyszerűvé teszi a dolgokat: a direkt termál nyomtatás. A hagyományos, drága szalagokat igénylő termál transzfer nyomtatókkal ellentétben az direkt termál nyomtatás (Direct Thermo, DT) megkönnyíti az életet azzal, hogy kiküszöböli ezt a nehézséget.

Nincs szalag, nincs probléma gondolhatnánk, de persze ez nem ilyen egyszerű, hiszen a direkt termál nyomtatás csak bizonyos felhasználási lehetőségeknél jelent valódi alternatívát, akkor viszont ez egy frissítően egyszerű megoldás.

Hogyan Működik

Az direkt termál nyomtatás során nincs fizikai tinta. Ehelyett a nyomtató hőt alkalmaz egy speciális, kémiai kezelésű címke anyagra (ezért néha hőnyomtatásnak is nevezik), ez az úgynevezett thermo címke (sokszor thermo etikett), amely úgy van kialakítva, hogy színt változtasson a hő hatására, általában elfeketedik a hő által ért területen.

A különbség a festékszalaghoz képest

Ez a hőalapú technológia tehát nem igényli azoknak a festékszalagokat, amelyekre a termál transzfer nyomtatóknak van szüksége. A termál transzfer (TTR) a gyantával, viasszal, vagy viasz-gyantával bevont tintaszalagot fel kell melegíteni és gyakorlatilag „rá kell pecsételni” a címke anyagára. Ez persze sokkal tartósab nyomatokat jelent, de ezek a szalagok fogyó anyagok, amelyeket pótolni kell. A direkt termál nyomtatásnál ezzel nem kell törődnie.

Egyszerűség és Megtakarítás

A szalagokkal való bajlódás hiánya rendkívül egyszerűvé teszi a direkt termál nyomtatók használatát és karbantartását más címkézési módszerekhez képest. Összességében kevesebb mozgó alkatrészre és kellékre van szükség.

Mik a legjobb felhasználási területek?

Természetesen nincs hibátlan technológia. Bár a direkt termál nyomtatás a kényelem és megfizethetőség szempontjából kitűnő, fontos megérteni a címke tartósságával kapcsolatban néhány fontos korlátot.

Ezeket a címkéket alapvető beltéri alkalmazásokra szántak, amelyek nem igényelnek hosszú élettartamot vagy komolyabb igénybevételnek történő ellenállást. Gondoljunk például a szállítási címkékre, ideiglenes raktári jelölésekre, egyszerű ár címkére – bármi, aminek rövidebb használati élettartama van, nincs kitéve kemény körülményeknek és ahol az esztétikum nem elvárás.

Az UV-fénynek, intenzív hőnek, vegyszereknek, nedvességnek és kopásnak való kitettség mind előidézheti a thermo címkék korai halványulását, olvashatatlanságát és teljesítményproblémáit

idővel. Tehát azokhoz az ipari vagy kültéri alkalmazásokhoz, amelyek hosszú élettartamot igényelnek, valószínűleg a termál transzfer nyomtatás a megfelelőbb választás.

Azonban a legtöbb vállalkozás számára az direkt termál nyomtatás kényelme egyszerűen verhetetlen a mindennapi címkézési feladatokhoz. Amikor ezt a kellemes felhasználói élményt összeveted az alapvető felhasználási esetek költséghatékonyságával és teljesítményével, könnyű látni, miért olyan népszerű megoldás az öntapadó termikus nyomtatás.